A vöröshagyma jótékony hatása már évszázadok óta ismert, hiszen nem csupán fűszernövényként használjuk, hanem gyógyító erejét is számtalan módon alkalmazzuk. Latin nevén Allium cepa, a vöröshagyma világszerte elterjedt és népszerű zöldségféle, amelyet itthon elsősorban a makói hagymatermő területekről ismerünk.
A vöröshagyma jótékony hatása az emésztésre és a szívre
A vöröshagyma jótékony hatása kiemelkedő az emésztőrendszer támogatásában. Kis mennyiségben fogyasztva segít csökkenteni a puffadást, és megkönnyíti a zsíros ételek emésztését. Érdemes zsírosabb fogások mellé nyersen vagy enyhén párolva fogyasztani.
Klinikai vizsgálatok is alátámasztják, hogy a rendszeres hagymafogyasztás hozzájárul a koleszterinszint csökkentéséhez, ezzel támogatva a szív- és érrendszer egészségét. A benne található flavonoidok és antioxidánsok segítenek megelőzni a vérrögök kialakulását, így csökkentve a szívinfarktus kockázatát.

Vöröshagyma tea gyógyhatása – természetes megoldás megfázásra
A vöröshagyma tea gyógyhatása különösen a megfázásos időszakban válik igazán értékessé. A hagymatea segít tágítani a hörgőket, csillapítja a köhögést, és oldja a nyákot. Készíthetjük az egész hagymából vagy akár a megszárított héjából is.
Hagymatea recept:
- Egy fej vöröshagymát vágjunk négybe, és főzzük fél liter vízben 30 percig.
- A megszárított héjat le is forrázhatjuk, majd negyed óra után leszűrve fogyasztható.
- Méz hozzáadásával ízletesebb és még hatásosabb italt kapunk.
A vöröshagyma tea gyógyhatása gyerekek esetében is kihasználható: cukorral vagy mézzel keverve köhögéscsillapítóként alkalmazható.
A vöröshagyma gyulladáscsökkentő hatása
A vöröshagyma belsőleg és külsőleg is alkalmazható gyulladások ellen. A kipréselt hagymalé pakolásként csodákat tehet: borogathatjuk vele a homlokot, a nyakat, a mellkast, de akár a vesetájat is. A borogatás hatékonyan csökkenti a gyulladást és elősegíti a regenerációt.

Vitaminokban gazdag természetes antibiotikum
A vöröshagyma jótékony hatása részben annak köszönhető, hogy rendkívül gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban. Tartalmaz:
- A-, B1-, B2-, C- és E-vitaminokat
- kalciumot, magnéziumot, foszfort, vasat és mangánt
- nikotinsavat és fehérjéket
Ezáltal immunerősítőként is kiváló, különösen a téli időszakban.
Felhasználása a háztartásban
A vöröshagyma nélkülözhetetlen a magyar konyhában, de fűszerezés mellett egészségmegőrző célokra is ajánlott:
- Nyersen, reszelve, vagy préselve
- Teának főzve
- Pakolásként gyulladt területekre helyezve
- Illóolajként belélegezve
Tipp: A vöröshagyma héja természetes tojásfestésre is alkalmas, így még a húsvéti hagyományokban is szerepet kap.

A vöröshagyma termesztése otthon
A saját kertben termett hagyma íze össze sem hasonlítható a bolti változattal. Tavasszal, jól trágyázott földbe ültessük el a dughagymákat. Figyeljünk rá, hogy 2,5 cm mélyre kerüljenek, és gondoskodjunk megfelelő locsolásról és gyommentesítésről. A szárak visszavágása és a megfelelő betakarítás garantálja a hosszú távú tárolhatóságot.