Latin neve: Borago officinalis
Miről ismerhető fel a borágó?
A borágó, vagy más néven uborkafű, egy a Földközi-tenger vidékéről származó egynyári, édes aromájú növény. Jellemzően 80-90 cm magasra nő, de kedvező körülmények között szárával elérheti az 1,5 métert is. Szára szúrós, levelei és virágai sűrű szőrökkel borítottak. Különleges, csillag alakú kék virágai miatt nemcsak fűszer- és gyógynövényként, hanem dísznövényként is kedvelt. Vadon ritkán fordul elő, ám a méhek nagy kedvence.
Mit gyógyít a borágó?
Általános tisztító hatása miatt különösen jót tesz a vese és a hólyag egészségének megőrzésében. Teaként ideges, depresszív emberek számára nyugtató hatást biztosíthat. Külsőleg az idegi alapú bőrbetegségek kezelésére alkalmas, míg friss leveleivel ételek ízét gazdagíthatjuk, saláták és főzelékek harmóniáját fokozva. Javítja a haj és a köröm állapotát, termésének olaját pedig az érelmeszesedést gátló gyógyszerek előállításában használják. Ehető virágait frissen vagy kandírozva desszertek és saláták díszítésére is használják.

Felhasználása
Gyökere: Borok ízesítésére alkalmas.
Magja: Olaját gyógyszeripari felhasználásra nyerik.
Leveles hajtása: Élénkítő hatású, frissítő italokban és szendvicsekben alkalmazzák.
A borágó értékes hatóanyagai szárítás során elvesznek, ezért érdemes frissen fogyasztani vagy lefagyasztva tárolni.
Fogyasztása
Tea: Egy teáskanálnyi borágó levelet és magot forrázzunk le, majd rövid állás után szűrjük le.
Olaj: A borágóolaj kíválóan alkalmas a száraz bőr hidratálására és bőrbetegégek enyhítésére.
Ételek: Ídíszítés és ízesítés céljából.
Termesztése
A borágó magját kora tavasszal kell elvetni végleges helyére, de cserépben is sikeresen nevelhető. Napos, száraz helyet kedvel, ugyanakkor rendszeres öntözést igényel. Jól szaporodik, mivel magjait elvetve önmagát szaporítja, ezért nem szükséges utánvetés.