A mogyoró jótékony hatása évszázadok óta ismert a népi gyógyászatban. Latin nevén Corylus avellana, ez a cserjeszerű fa nemcsak az édesipar kedvelt alapanyaga, hanem gyógyhatásaival is hozzájárul egészségünk megőrzéséhez. A török mogyoró (Corylus colurna) változatát is sokan termesztik, amely különösen szívós és dekoratív megjelenésű.
Mogyoró élettani hatása – Gazdag beltartalommal az egészségért
A mogyoró magas fehérje-, rost-, ásványianyag- és olajtartalma miatt kiváló étrendi kiegészítő. Kiemelkedő káliumtartalmának köszönhetően különösen ajánlott cukorbetegek számára. A mogyoró élettani hatása rendkívül sokrétű: rostjai javítják az emésztést, olaja pedig vértisztító és koleszterinszint-csökkentő tulajdonságokkal bír. Az esszenciális zsírsavak támogatják a szív- és érrendszer egészségét, miközben nem emelik a „rossz” LDL-koleszterin szintjét.

A mogyoró jótékony hatása a szív- és érrendszerre
Hetente öt-hat alkalommal fogyasztott maroknyi mogyoró, dió vagy más olajos magvak jelentősen csökkentik a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. A mogyoró jótékony hatása a benne található HDL („jó”) koleszterin révén is megmutatkozik, amely segít a szívinfarktus és agyvérzés megelőzésében.
A török mogyoró hatása – Értékes alternatíva
A török mogyoró hatása hasonlóan kedvező, mint a közönséges mogyoróé. Bár termése kisebb, faformájú habitusa és igénytelensége miatt gyakran ültetik díszkertekbe. Hatóanyagai révén ugyanúgy előnyös az érrendszeri problémák, bélbántalmak vagy aranyér kezelésében.

Külső és belső felhasználása
A mogyoróolaj kiváló bőrápoló: puhítja, nyugtatja az irritált bőrt, valamint csökkenti a gyulladásokat. A mogyorólevelekből készített főzet ülőfürdőként aranyér és visszér ellen is hatékony. Fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő hatása miatt borogatásként vagy szájöblögetőként is alkalmazható. Teája enyhíti az epe- és bélpanaszokat, valamint a szájüregi gyulladásokat.
Mentális és idegrendszeri hatások
A mogyoróban található triptofán nevű aminosav fokozza a szerotonintermelést, így segít leküzdeni a depressziót, javítja a hangulatot. A rendszeres mogyorófogyasztás nemcsak a koncentrálóképességet fokozza, de támogatja az idegrendszer működését is.

A mogyoró jótékony hatása a daganatos megbetegedések megelőzésében
Tudományos kutatások szerint a mogyoró fogyasztása (pl. hetente 3 dkg mogyoró vagy két evőkanál mogyoróvaj) csökkenti az epekövek, az epehólyag-betegségek, valamint a végbél- és gyomorrák kialakulásának kockázatát. A benne található polifenolos antioxidánsok, mint a p-kumarinsav, védelmet nyújtanak a sejtkárosodás ellen.
Használata a háztartásban és a konyhában
A mogyoróbél nemcsak finom csemege, de háztartási praktikákban is hasznos. Világos fabútorokon lévő karcolások eltüntetésére is alkalmazható. Étkezési célra leginkább nyersen vagy pörkölve fogyasztjuk, de olajként, vajként, lisztként és pehelyként is feldolgozzák. Mivel gyorsan beavasodhat, érdemes kis mennyiségben, frissen fogyasztani.

A mogyorólevél gyógyhatásai
A mogyoró levele tartalmaz flavonoidokat, triterpéneket, szterineket és cserzőanyagokat. Ezek révén összehúzó, gyulladáscsökkentő, izzasztó, vizelethajtó és fertőtlenítő hatással bír. Teaként, borogatásként, ülőfürdőként vagy szájöblögetőként is alkalmazható. Külsőleg bőrproblémák (pl. ekcéma, pikkelysömör, bőrirritáció) esetén hatásos.
Teakészítés és adagolás
Teája napi 2 alkalommal fogyasztható (4 g levélből 350 ml vízzel készítve). Szájöblögetéshez 2 g levelet 150 ml vízben kell forrázni. Nagyobb mennyiségben azonban nem ajánlott, mivel befolyásolhatja a hasnyálmirigy működését.

